Wat is quidditch?
Quidditch is een gemengde sport die zich misschien het beste laat omschrijven als een combinatie van handbal, rugby en trefbal. Een relatief jonge sport die in 2005 in de Verenigde Staten ontstond maar inmiddels door honderden teams over de hele wereld wordt gespeeld. Dit gebeurt o.a. in nationale en internationale toernooien zoals de Dutch Cup (NK), European Quidditch Cup (á la de Champions League), European Games (EK) en de World Cup (WK). Quidditch is een levendige en uitdagende sport omdat er meerdere elementen tegelijkertijd door elkaar lopen op het veld. Tackelen mag, en tactisch inzicht is een vereiste!
Spelregels
Op het eerste gezicht lijkt quidditch misschien een beetje chaotisch, maar in het kort komt het hier op neer:
Een quidditchteam bestaat uit zeven spelers, die gedurende het spel ten alle tijden een stok tussen hun benen geklemd moeten hebben. Zij nemen het tegen elkaar op op een ovaalvorming veld met drie doelpalen (ook wel hoops genoemd) aan elke zijde.
De chasers proberen met de quaffle (een licht opgeblazen volleybal) door deze ringen te scoren en verdienen daar dan tien punten voor. Elk team heeft een keeper die dit probeert tegen te houden.
Benelux Cup 2016 - Beelden uit "Jan Rijdt Rond" - Quidditch in 15 seconden
Daarnaast zijn er per team twee beaters die bludgers (trefballen) gebruiken om mensen af te gooien en om zo het spel te verstoren. Elke speler die geraakt wordt is tijdelijk uit het spel en moet eerst terug rennen naar zijn of haar hoops voordat ze weer mee kan doen.
Tenslotte heeft elk team een seeker die als taak heeft om de snitch te pakken. De snitch runner is een neutrale, in het geel geklede speler, die een tennisbal in een sok aan zijn kleding heeft bevestigd. Wanneer de seeker deze snitch weet te bemachtigen krijgt zijn of haar team dertig punten en betekent dat het einde van het spel. Het team met de meeste punten wint!
Gender rule
Naast het tactische karakter van de sport biedt quidditch haar spelers een hechte community die openstaat voor leden van allerlei verschillende achtergronden. Vanwege haar achtergrond in de literatuur kent quidditch een gemengde aanhang, van Potterheads tot atleten.
Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijke aspecten van de sport. Zo is in het regelboek de 'four maximum rule', ookwel 'gender rule' opgenomen.
"A quidditch game allows each team to have a maximum of four players, not including the seeker, who identify as the same gender in active play on the field at the same time. The gender that a player identifies with is considered to be that player’s gender, which may or may not be the same as that person’s sex."
- USQ Rulebook 8
MQN erkent dat niet iedereen zich identificeert als ofwel man of vrouw, of binnen het binaire gendersysteem valt. We verwelkomen spelers van alle identiteiten en genders binnen onze competitie.
Quidditch is een voorloper in sport wat betreft genderneutraliteit en inclusiviteit
Meer weten?
Bekijk je het allemaal liever in een filmpje? Hiernaast zie je een introductie tot quidditch gemaakt door UBC Quidditch uit Vancouver.
Of ben je helemaal enthousiast en wil je meer zien? Op Netflix kun je een quidditch documentaire vinden genaamd "Mudbloods".
Wil je meer over de regels weten? Je kunt hier het volledige regelboek (USQ Rulebook 9) vinden. Een Nederlandse samenvatting is hier te vinden.
Je kunt uiteraard ook langskomen op een van onze trainingen of wedstrijden om het zelf te zien of te proberen!